Saturday, August 20, 2011

Yummy and crunchy too!! :))


Roca roca!! :))


My first attempt ever! Almond Roca, home- made style.. :)


Hi everyone..


Today, i would like to share with you, my first ever experience buat home- made Almond Roca.. :) Been thinking about it since last week.. I had all the ingredients with me for the past few days, tapi masa sentiasa tak mengizinkan.. Thought nak buat waktu malam, bila budak2 semua dah tido, ended up terpaksa lepak sekali depan tv, tidokan Hessa, and selagi Aidan tak tido, memanglah susah nak turun bawah, sebab asyik 'nak ikut.. nak ikut..' jer.. Aidan currenly SUKA tido at 11 plus, and sometimes sampai pukul 12.. Oh man! But ofcoz, Aidan akan dilayan lebih oleh daddy, as daddy yang selalu nyer akan teman Aidan sampai dia tertido..


So, today, pagi2 lagi mummy dah turun ke dapur, dengan niat nak cepat2 proceed with my Roca2 and then boleh la nak proceed with the house chores lak.. By 2 dah nak kena gerak pegi Kelana Jaya for our Raya shoot.. :) Daddy helped a lot.. :) I prepared all the ingredients and step by step follow the instructions.. BUT, since the video kat YOUTUBE yang i follow tu, tak bagi like the exact measurements, i ended up guna logic jer.. Hahaha.. And prayed so hard yang my Roca2 pun menjadi.. :P


So, enjoy the pics, and if you guys are interested to try, try lah.. So yummy, just that, DO NOT PUT A LOT OF ALMOND, because my Roca2 is too rich with almond, rasa muak cepat sangat.. I guess LESS IS MORE, kan? :)) Okie dokie.. Good luck! :))




video

Good morning all.. :P

The ingredients.. Butter 3/4 jer (gambar hiasan.. :P), Roasted Almond, 1/2 cup Gula, Chocolate, and 1/4 air.. :) Macaroni and cheese pun hiasan.. hihihi.. Itu breakfast Cik Dan, how cute is Spongebob?? :) Something to cheer him up pagi2.. :)


Step 1: Masukkan butter tadi, gula and air.. Do not stir.. Api medium high.. Repeat, DO NOT STIR.. Just let it be..


Biar jer cair macam ni.. :)


Sebab puasa, kita usha jer lah yek?? Kekeke.. :P


Habiskan masa, better sembang ngan my mom.. Motif gambar, just to let you guys TAK STIR.. kekeke.. :P Buat jer benda lain, layan youtube ker.. hahaha.. :P


Sampai jadi macam ni.. Tengok perubahan pada warna butter.. :)


Step 2: Masukkan Almond Roasted tadi.. BUT jangan terlalu banyak..



Step 3: Baru stir sampai jadi brownish.. Angkat and letak dalam bekas yang tahan panas.. Loyang would be it.. :)


Step 4: Letak chocolate kat atas base, macam dalam gambar.. Biar chocolate melt, baru ratakan.. :)


Atau, panaskan jer chocolate, and tuang atas base tadi.. :)




Step 5: You can arrange chocolate yang lebih, di atas macam ni.. So yummy! :)
Masukkan dalam fridge for few hours.. :)



Keluarkan, and..


Patah2 kan macam ni.. Yup, crunchy sangat.. :) Kat youtube dia patah2kan saja, so i follow, sebab nampak like so home- made.. :)



Balangkan and bagi yang tersayang rasa sorang sikit.. Dengan ucapan, "jangan comment!'.. :P kekeke..


Ohhhh, and for Cik Dan, cerita pasal kes tak nak makan dia.. Buat mummy gundah gulana.. So thought of buat macaroni for him this morning, and masa buat groceries, i came over this cute Macaroni and Cheese of Spongebob.. Banyak lagi shapes, ada Cars, and what not.. :) Something to put a smile on his face pagi2.. :) And he did.. :)

Comel kan?? :))


And yummy too.. Mummy simpan juga sikit untuk rasa for sahur.. Hahaha.. :P Now, can you spot Bob?? Kalau real life, lagi clear.. Cute!


After i prepared him one nice breakfast, he gave me a smile that worth ZILLIONS!! :)) Sooooooooo.. worth it! :))



Love me Aidan and Hessa too.. :))


P/s: Ohhh, Tokma kata, Hessa dah ready to eat.. :)) Best nyer.. I shall try something later on.. Her first solid food.. :)


LOVE.. LOVE.. LOVE!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com